“Δυναστεία Τσακόπουλου – Κουναλάκη”

“Δυναστεία Τσακόπουλου – Κουναλάκη”

tsakopoulosfamilyphotosmal.JPG

Ο Κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ απολαμβάνει σήμερα τη μεγάλη του οικο-γένεια και ιδιαίτερα τα εγγόνια του. Ηρθε στην Αμερική πριν από περίπουμισόν αιώνα και είδε για πρώτη φορά το Αγαλμα της Ελευθερίας από το Ελις Αϊ-λαντ. Οι δυσκολίες στον νέο τόπο πολλές, αλλά για τον 15χρονο τότε Αγγελοόλα ξεπεράστηκαν με την αφοσίωσή του στην εργασία. Το να δουλεύει σκλη-ρά το είχε μάθει από μικρός πριν φύγει από το αγροτικό χωριό της Πελοπον-νήσου, τις Ρίζες. Το όνομά του πια στη Βόρεια Καλιφόρνια το ξέρουν και οι πέ-τρες. Οι περισσότερες, άλλωστε, βρίσκονται στις ιδιόκτητες εκτάσεις του! Οόμιλος ΑΚΤ που δραστηριοποιείται στο real estate είναι ο μεγαλύτερος του Σα-κραμέντο. Σε κάποια διάλεξη στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της πόλης έναςκαθηγητής τόνισε ότι «οι νέες μητροπολιτικές περιοχές είναι αυτές όπου ηΑΚΤ κατασκευάζει νέα σπίτια». Ο όμιλος ΑΚΤ που ιδρύθηκε από τον ίδιο τονκ. Τσακόπουλο σήμερα διοικείται από τα παιδιά του, Ελένη και Κυριάκο, αλ-λά και τον γαμπρό του κ. Μάρκο Κουναλάκη. Ο Κυριάκος είναι πρόεδρος τηςΑΚΤ Communities και η αδερφή του Ελένη πρόεδρος της AΚΤ Development.Οι δωρεές της οικογένειας προς κάθε είδους μη κερδοσκοπική εταιρεία, κοινω-φελή ιδρύματα, εκκλησίες και πανεπιστήμια ανέρχονται σε πολλά εκατομμύ-ρια δολάρια. Πιο γνωστή, αυτή που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ γιατη δημιουργία της έδρας ελληνικών σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία σύσσωμης της οικογένειας Μητσοτάκη τον προη-γούμενο χρόνο. Επίσης στενή είναι και η σχέση του κ. Τσακόπουλου με τον υπο-ψήφιο κυβερνήτη της Καλιφόρνια κ. Φιλ Αγγελίδη. Θέλοντας να μάθουμε περισ-σότερα για τις δραστηριότητες και τα μέλη της οικογένειας μιλήσαμε με τονσύζυγο της κυρίας Ελένης Τσακοπούλου, τον γνωστό εκδότη, δημοσιογράφοκαι αντιπρόεδρο της ΑΚΤ Development κ. Μάρκο Κουναλάκη. Το περιοδικόπου εκδίδει ονομάζεται «Washington Monthly» και είναι ένα από τα εγκυρό-τερα πολιτικά περιοδικά των ΗΠΑ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μίλησεγια το πλούσιο σε εμπειρίες παρελθόν του, τις σχέσεις της οικογένειας Μη-τσοτάκη με την οικογένειά του αλλά και την πολιτική κατάσταση των ΗΠΑ.

ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ

Πού γεννηθήκατε και πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια συνοικία όπου οι περισσότεροι κάτοικοιήταν ισπανόφωνοι. Δεν υπήρχε μεγάλη κοινότητα Ελλήνων. Θυμάμαι ότι προ-σπαθούσα να βοηθήσω την οικογένειά μου όπως μπορούσα. Οι γονείς μου ήξε-ραν αγγλικά, αλλά δεν ήταν η μητρική τους γλώσσα και εγώ είχα τον ρόλο να τους ενη-μερώνω και να αποκωδικοποιώ την αμερικανική πραγματικότητα. Ηταν καιρόςπολλών γεγονότων και μεγάλων, επαναστατικών αλλαγών για όλο τον κόσμο. Αςπούμε ότι ήταν το πρώτο μάθημα δημοσιογραφίας που έκανα.

Ως δημοσιογράφος σε ποια ΜΜΕ έχετε εργαστεί;

Ξεκίνησα ως ανταποκριτής της «Newsweek». Επειτα ήμουν απεσταλμένος τουNBC στη Μόσχα. Κάλυψα την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Επίσης έχω δουλέ-ψει στους «Los Angeles Times», στη «Wall Street Journal», στην «International Herald Tribune» και σε άλλα μέσα.

Εχετε σκεφθεί ποτέ να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;

Οχι, αλλά αυτό που θα ήθελα να κάνω και το κάνω τα τελευταία 30 χρόνια είναι ναασκώ κριτική. Οντας δημοσιογράφος έχεις τη δύναμη να ελέγχεις την εξουσία. Αυτότο έχει καταλάβει καλά η σημερινή πολιτική εξουσία και προσπαθεί να μειώσειτη δύναμη των ΜΜΕ. Οπως επίσης προσπαθεί να μειώσει τη δύναμη της νομο-θετικής εξουσίας. Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να συνεισφέρω στην ενδυνά-μωση της δημοσιογραφίας και της ελεγκτικής της δύναμης.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε και με τον κατασκευαστικό τομέα;

Πάντα είμαι δημοσιογράφος και αυτήείναι η δουλειά μου. Από εκεί και πέρα, να σου πω την αλήθεια, μετά τον γάμο μου δουλεύω για τη γυναίκα μου (γέλια). Η Ελένη είναι μια καταπληκτική επιχειρηματίας αλλά και υπέροχη σύζυγος. Θέλοντας να συμβάλω και εγώ στην ανάπτυξη του ομίλου, ανέλαβα αντιπρόεδρος. Ο ελεύθερος χρόνος μουείναι μηδαμινός!

Ποια είναι η κοινωνική θέση των Ελληνοαμερικανών στην Καλιφόρνια;

Αριθμητικά δεν είμαστε πολλοί, αν μας συγκρίνεις με ανθρώπους που προέρχο-νται από άλλες χώρες όπως το Μεξικό και η Ρωσία. Ομως ξέρουμε να δουλεύ-ουμε σκληρά, και αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχουμε υιοθετήσει πολλά στοι-χεία από την αμερικανική κουλτούρα, όπως και αυτή από εμάς, μας δίνει μιαιδιαίτερη ισχύ. Πολλοί Ελληνοαμερικανοί έχουν ιδρύσει μεγάλες επιχειρήσειςκαι αρκετοί ασχολούνται με την πολιτική, όπως π.χ. ο κ. Φιλ Αγγελίδης, που εί-ναι ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας και υποψήφιος κυβερνήτης.

Εχετε ασχοληθεί ποτέ με επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Οχι. Εχουμε αρκετές επιχειρήσεις εδώ και δεν σκοπεύουμε να ασχοληθούμε στηνΕλλάδα με κάτι ανάλογο. Μας το έχουν ζητήσει αρκετές φορές, αλλά δεν ενδια-φερόμαστε. Είναι δύσκολο εγχείρημα.

Σας είχε προταθεί ποτέ να ασχοληθείτε με την Ολυμπιακή;

Μία φορά μού τηλεφώνησε ο κ. Αλεξάκης. Μιλήσαμε αρκετή ώρα, τον συμβού-λεψα και του είπα τη γνώμη μου. Ποτέ όμως δεν συζητήσαμε σοβαρά τα μέλητης οικογένειας το ενδεχόμενο να αναμιχθούμε σε αυτή την ιστορία. Εγώ πιστεύωπως το καλύτερο θα ήταν να βρεθεί μια λύση σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Ποιες είναι οι σχέσεις της οικογένειάς σας με την οικογένεια Μητσοτάκη;

Ο πατέρας μου και τα αδέρφια του πολέμησαν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη ενα-ντίον των ναζί. Κατάγονται από το ίδιο χωριό της Κρήτης. Υστερα, ακόμα καιόταν οι γονείς μου ήρθαν στην Αμερική κρατήσαμε επαφή με τον κ. Κώστα Μη-τσοτάκη. Επίσης η γυναίκα μου σπούδασε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκηστο Στάνφορντ και κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου πέρασαν πολύ χρόνο μα-ζί. Ο κ. Αγγελος Τσακόπουλος γνωρίστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό λίγα χρό-νια πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας και έγιναν καλοί φίλοι. Η κ. Ντόρα Μπακο-γιάννη επίσης έδωσε και το κλειδί της πόλης των Αθηνών στον πεθερό μου.Οπότε όλα αυτά τα γεγονότα μάς έχουν δέσει ως οικογένειες και έχουμε άριστεςσχέσεις. Αν θα ήθελες να σου πω ποιοι από τις δύο οικογένειες έχουν πιο καλέςσχέσεις θα μπορούσα να πω ότι εγώ με την Ντόρα έχουμε πιο στενή σχέση, μιαςκαι έχουμε την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Ο Κυριάκος και η Ελένη πάντα ήτανφίλοι λόγω τού ότι σπούδασαν μαζί, και ο πατέρας μου με τον Αγγελο και τον κ.Κωνσταντίνο πάντα σχηματίζουν πηγαδάκι κατά τις συναντήσεις μας.

Ποιος είχε την ιδέα για την έδρα Μητσοτάκη στο Στάνφορντ;

Η ιδέα ήταν της γυναίκας μου και του πεθερού μου. Σκέφτηκαν ότι αυτό θα ήτανπολύ καλό για την Ελλάδα και επίσης θα τιμούσε τους αγώνες του κ. Μητσοτάκηκατά τη διάρκεια όλης της πολιτικής του πορείας για δημοκρατία και δικαιοσύνη.Οπότε η Ελένη βρήκε τον καλύτερο καθηγητή, τον οποίο πείσαμε να φύγει απότο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και να έρθει στην Καλιφόρνια, και το εγχείρημα ευο-δώθηκε. Μάλιστα αυτή η έδρα από την ίδρυσή της αποτέλεσε μία από τις δημο-φιλέστερες στο πανεπιστήμιο.

NO COMMENTS

Leave a Reply