John Stamos

John Stamos

stamos-2m.JPG

Ο πατέρας του είχε ένα αρκετά επιτυχημένο εστιατόριο. Χρόνο με το χρόνο το μαγαζί μεγάλωνε και ο κύριος Στάμος έκανε όνειρα για τον γιο του ότι μία ημέρα θα το αναλάβει και η επιχείρηση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ο Τζον όμως είχε άλλα σχέδια. Πήγε σε δραματική σχολή και έπειτα ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας έναν από τους βασικούς ρόλους στην ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά General Hospital. Ο πατέρας του ακόμα δεν πίστευε πως ο γιος του θα τα καταφέρει στην μεγάλη αρένα του Hollywood και για αυτό ο Τζον κάθε Σαββατοκύριακο είχε την υποχρέωση να δουλεύει και στο μαγαζί. Πολλοί από τους πελάτες κοκάλωναν στην θέα του τότε ανερχόμενου ηθοποιού που σέρβιρε τα Χαμπουργκερς και μάλιστα είχε σχέσεις με ηθοποιούς όπως η Demi Moore. Έπειτα παντρεύτηκε το διάσημο supermodel Rebecca Romijin αλλά μετά από κάποια χρόνια γάμου οι δρόμοι τους χώρισαν. Σήμερα ο Τζον αποτελεί μία από τις πιο εμπορικές και καταξιωμένες φιγούρες της Αμερικανικής τηλεόρασης ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συμμετείχε σε υπερπαραγωγές των Studios. Τη φετινή σεζόν πρωταγωνιστεί στο ER (Emergency Room) την πιο δημοφιλή σειρά του NBC. Η MaryKate και Ashley Olsen (συμπρωταγωνίστριες του στο Full House) τον αποκαλούν ακόμα θείο γιατί όπως λένε τους στάθηκε και ακόμα τις συμβουλεύει στις δύσκολες στιγμές σαν πραγματικός συγγενής. Το καλό παιδί του Hollywood με τις χιλιάδες θαυμάστριες, όπως δικαιολογημένα τον αποκαλούν πολλοί, παρόλο που δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα αποτελεί κινητή διαφήμιση της Ελλάδας και (σοβαρά) σχεδιάζει να γεράσει σε κάποιο ελληνικό νησί, όπως μας αποκαλύπτει στην αποκλειστική συνέντευξη που κάναμε μαζί του.

Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια όντας ένα παιδί που ο πατέρας του ήταν Έλληνας;

Αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά σε σχέση με τα α υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας μου. Ο πατέρας μου με επηρέασε πάρα πολύ. Το να μεγαλώσεις στην Αμερική με Έλληνα πατέρα με βοήθησε πάρα πολύ. Μου έδωσε αυτή την μεγάλη αγάπη που οι Έλληνες γονείς ξέρουν και δίνουν στα παιδιά τους. Έπειτα αυτή η φροντίδα μετατράπηκε σε αυτοπεποίθηση που με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου. Η οικογένεια μου ήταν μια αρκετά δεμένη ελληνική οικογένεια παρόλο που η μητέρα μου έχει καταγωγή από την Ιρλανδία. Όλη μου η προσωπικότητα έχει επηρεαστεί από το ελληνικό στοιχείο. Ό,τι και αν έκανα στην ζωή μου το έκανα βάζοντας και λίγο Ελλάδα μέσα του. Το πώς αντιμετωπίζω τους ανθρώπους, το ότι είμαι ένας άνθρωπος που δίνω έμφαση και μεγάλη σημασία στην αξία της οικογένειας ακόμα και το πώς δουλεύω σχετίζεται με ην ελληνική διαπαιδαγώγηση που μου έδωσε ο πατέρας μου.

Από πού κατάγεται ο πατέρας σου;

Ο πατέρας μου γεννήθηκε εδώ στις Η.Π.Α αλλά ο παππούς μου γεννήθηκε στην Τρίπολη.

Πως ήταν τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου;

Πέρασα πολύ ωραία. Το αστείο είναι ότι όταν πήρα τον πρώτο βασικό μου ρόλο και οι άνθρωποι στον δρόμο άρχισαν να με αναγνωρίζουν εγώ δούλευα στην επιχείρηση του πατέρα μου. Είχαμε ένα εστιατόριο φαστ φουντ. Όλη την εβδομάδα δεν δούλευα εκεί γιατί είχα γυρίσματα αλλά το Σαββατοκύριακο δεν μπορούσα να λείπω. Ο πατέρας μου πίστευε πως ο χώρος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου είναι δύσκολος και ότι ενδεχομένως δεν θα τα καταφέρω. Οπότε δεν με άφηνε να χάσω την επαφή μου με την επιχείρηση γιατί σκεφτόταν πως όταν κάνω οικογένεια από εκεί θα ζω. Έτσι τα Σαββατοκύριακα σέρβιρα Χαμπουργκερ και όλοι οι πελάτες μπερδεύονταν σχετικά με το ποιον έχουν μπροστά τους. Θυμάμαι όταν παράγγελναν μου έλεγαν: Ένα χαμπουρκερ και, για μια στιγμή, εσύ δεν είσαι ο ηθοποιός… οκ και μια πατάτες… παίζεις σε κάποιο έργο; Κάπως έτσι ήταν όλοι οι διάλογοι με τους πελάτες.

Έχεις πάει ποτέ στην Ελλάδα;

Ναι. Αρκετές φορές. Εκεί είχα πάει όταν πα
ντρεύτηκα για τον μήνα του μέλιτος. Πέρασα υπέροχα. Τότε με την πρώην γυναίκα μου την
Rebecca Romijin πήγαμε στα περισσότερα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Είχα πάει και με τον πατέρα μου στην Σαντορίνη όταν ακόμα ζούσε.

Τι πιστεύεις για τους Έλληνες και την Ελλάδα του σήμερα;

Η αίσθηση που έχω είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι αυτό που λέμε με δύο λέγεις καλοί άνθρωποι και δίνουν σημασία στην οικογένεια. Επίσης δουλεύουν σκληρά και ενδιαφέρονται για την πολιτική ζωή. Λατρεύω τον ελληνικό τρόπο ζωής και σκέφτομαι όταν σταματήσω την καριέρα μου να ζήσω στην Ελλάδα. Μου αρέσει να ξυπνάω το πρωί και μετά να μαγειρεύω όλη την ημέρα. Μου αρέσουν οι ταβέρνες και το ούζο. Εδώ στην Καλιφόρνια πάω στην Ελληνική ταβέρνα του Τονυ στο Μάλιμπου πολύ συχνά. Βασικά ο Τόνυ (ιδιοκτήτης ενός από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Καλιφόρνια) είναι κάτι σαν θείος μου. Τον ξέρω από πολύ μικρός μέσω ενός απίστευτου γεγονότος. Όταν ήμουν 13 χρονών πήγαμε σε ένα ελληνικό εστιατόριο στο Λονδίνο με την οικογένειά μου κατά την διάρκεια των διακοπών μας εκεί. Εγώ έπαιζα μπονγκος (τύμπανα) και μου ζήτησαν να παίξω στην ταβέρνα εκείνο το βράδυ. Έτσι γνώρισα και τον ιδιοκτήτη. Μετά από πολλά χρόνια κάποια στιγμή με κάλεσαν στα εγκαίνια ενός νέο ελληνικού εστιατορίου στο Μάλιμπου. Πηγαίνοντας εκεί αναγνώρισα τον ιδιοκτήτη και ένιωσα ότι κάπου τον ξέρω. Έπειτα κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και στο Λονδίνο που όταν ήμουν μικρός έπαιξα μπόνγκος. Ο κόσμος είναι μικρός! Από τότε είμαστε πολύ καλοί φίλοι με τον Τόνυ. Βασικά εκείνος μου έμαθε να μαγειρεύω κάνοντας μου ‘ειδικά μαθήματα’ στην ταβέρνα του.

Πως αντιμετώπισε η οικογένεια σου το γεγονός ότι αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Πάντα με υποστήριζαν οι γονείς μου. Ο πατέρας μου στην αρχή δεν πίστεψε πως θα μπορούσα να κάνω καριέρα αλλά ύστερα ήταν όλα εντάξει. Ξέρεις πως είναι οι Έλληνες πατέρες. Όπως σου είπα, στην αρχή δεν με ‘άφηνε να μην δουλεύω καθόλου στο μαγαζί. Δούλευα κάθε Σαββατοκύριακο και τις άλλες μέρες πολλές φορές τον βοηθούσα να το μαζεύει και πέταγα τα σκουπίδια. Εγώ πάντα όμως ΄θελα να γίνω ηθοποιός. Στα 17 μου βρήκα έναν ατζέντη και έκανα και μαθήματα υποκριτικής. Έπειτα άρχισα να δουλεύω σε αρκετά μικρή ηλικία. Ο πρώτος μου καλός ρόλος ήταν στην τηλεοπτική σειρά General ospital και έπειτα ακολούθησαν αρκετοί άλλοι. Έπειτα ήμουν και στο Full House για 9 χρόνια.

Πολλοί λένε ότι το ονοματεπώνυμο του θείου Τζέσι ήταν δική σου ιδέα και το άλλαξες στο σενάριο. Είναι αλήθεια;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Όταν μου πρότειναν τον ρόλο και τον αποδέχτηκα είπα στο σεναριογράφο ότι θα ήθελα το ονοματεπώνυμο μου στη σειρά να είναι Κατσόπουλος. Ξέρεις, οι περισσότεροι Ελληνοαμερικάνοι είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας και εγώ ήθελα ο κόσμος να ξέρει ότι έχω ελληνικές ρίζες. Το είπα στο σεναριογράφο του άρεσε η ιδέα και το άλλαξε. Το συγκεκριμένο επώνυμο δεν ξέρω πως μου ήρθε εκείνη την ώρα. Προσθέσαμε και πολλές ελληνικές ιστορίες στο σενάριο. ¨Όπως για παράδειγμα ο παππούς που έρχεται από την Ελλάδα, τα ξαδέρφια κ.α

Πας στην ελληνική εκκλησία;

Ο πατέρας μου ήταν ορθόδοξος αλλά δεν πήγαινε και πολύ συχνά στην εκκλησία οπότε μεγάλωσα σε καθολική εκκλησία. Πάντως στις γιορτές πάντα πηγαίναμε και εγώ ακόμα πάω.

Πως ήταν το πέρασμα από την ζωή ενός απλού Ελληνοαμερικανου στο λαιφστάιλ του κόκκινου χαλιού;

Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι μετακινήθηκα από το Orange County στο Λος Άντζελες.

Δεν μπορώ να πω ότι άλλαξα γιατί η οικογένεια μου και ιδιαίτερα ο πατέρας μου με κράτησε ιδιαίτερα προσγειωμένο. Όποτε πήγαινα στο μαγαζί με έβαζε να βοηθάω και να πετάω τα σκουπίδια ακόμα και όταν πλέον ήμουν αυτό που λέμε ‘σταρ’. Έζησα όλο αυτό το γκλάμουρ που στην αρχή ήταν μια θετική έκπληξη και η ζωή μου άλλαξ

NO COMMENTS

Leave a Reply