Ποιος θα νικήσει τον ΜακΚέιν;

Ποιος θα νικήσει τον ΜακΚέιν;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣA
«Οποιος δεν αντέχει τη ζέστη, ας βγει από την κουζίνα», επαναλάμβανε συνεχώς η Χίλαρι Κλίντον στις τελευταίες ομιλίες της για τη μάχη της Πενσιλβάνια, δίνοντας το στίγμα των κινήσεών της -ανεξαρτήτως του χθεσινού αποτελέσματος- σε μια χρονική συγκυρία που ανώτατα στελέχη των Δημοκρατικών διαβουλεύονται παρασκηνιακά ώστε να πιέσουν το σώμα των υπερ-εκλεκτόρων να πάρει την καταληκτική του απόφαση για τον προεδρικό υποψήφιο πριν από το συνέδριο του ερχόμενου Αυγούστου.

Μπάρακ Ομπάμα. Ο μαύρος γερουσιαστής του Ιλινόις διαθέτει 1.650 εκλέκτορες έναντι 1.508 που διαθέτει η Χίλαρι Κλίντον. Ετσι, παρά το προβάδισμα των 9 ποσοστιαίων μονάδων που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις για την Πενσιλβάνια, η ίδια πια ποντάρει σε ένα εκλογικό θαύμα (φωτ. Ass. Press)

Οι δημοσκοπήσεις στην Πενσιλβάνια (διεκδικούνται 158 εκλέκτορες) έδιναν χθες στη Χίλαρι Κλίντον ένα προβάδισμα μέχρι 9 μονάδων (52%-41%), μια διαφορά όχι όμως ικανή ώστε να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει σε επίπεδο εκλεκτόρων από τον Μπάρακ Ομπάμα. Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης χρειαζόταν απαραίτητα μια διψήφια διαφορά (απολάμβανε μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι πριν από 8 εβδομάδες) για να ανανεώσει τη δυναμική της. Η Χίλαρι Κλίντον, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στις υπόλοιπες 9 αναμετρήσεις (Ιντιάνα, Βόρεια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια κ.ά.), μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει -επειδή η κατανομή των εκλεκτόρων γίνεται με αναλογικό τρόπο- να πετύχει ένα εκλογικό θαύμα για να ξεπεράσει (διαθέτει 1.508) τον μαύρο γερουσιαστή του Ιλινόις (διαθέτει 1.650) στους εκλέκτορες.

Σκληρή αντιπαράθεση

Από τις 3 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι προκριματικές εκλογές, ο Μπάρακ Ομπάμα έχει επικρατήσει στις περισσότερες πολιτείες (28 έναντι 14 της Κλίντον) συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (13,3 εκατ. έναντι 12,6 εκατ. της αντιπάλου του), αλλά απέχει πολύ στο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2.025 εκλεκτόρων που απαιτούνται για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Πενσιλβάνια έχει μια πρωτοφανή αρνητική αντιπαράθεση, έναν βομβαρδισμό αρνητικών διαφημιστικών σποτ (η Χίλαρι Κλίντον, μιμούμενη τους Ρεπουμπλικανούς, για πρώτη φορά χρησιμοποίησε φιγούρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν για να κινδυνολογήσει σε θέματα ασφάλειας), συνεχείς αλληλοκατηγορίες για εξάρτηση από μεγάλα συμφέροντα. Είχε όμως και σοβαρότατα διλήμματα προς τους 4 εκατ. ψηφοφόρους της Πενσιλβάνια και τους 789 υπερ-εκλέκτορες ως προς τον χαρακτήρα και την ικανότητα των δυο υποψηφίων για το ποιος μπορεί τελικά να νικήσει τον Τζον ΜακΚέιν (ανεβαίνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις) στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Πενσιλβάνια (πλειοψηφία λευκών ψηφοφόρων, βιομηχανικοί εργάτες, μεγάλος ηλικιακά πληθυσμός) ευνοούσαν τη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης και ενίσχυαν το επιχείρημά της, ότι εφ’ όσον κερδίζει τις μεγάλες πολιτείες με ανάλογα χαρακτηριστικά (Τέξας, Οχάιο, Νιου Τζέρσεϊ), τότε η υποψηφιότητά της καθίσταται πιο ισχυρή και ασφαλής για τους Δημοκρατικούς στην τελική μάχη του Νοεμβρίου. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/04/2008

NO COMMENTS

Leave a Reply