Κέρδισε Βραβείο ο Γαβράς στο Γαλλικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες

Κέρδισε Βραβείο ο Γαβράς στο Γαλλικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες

Δύο ταινίες που εστιάζονται στο θέμα της μετανάστευσης, το «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά και το «Welcome» του Φιλίπ Λιορέ τιμήθηκαν με τα κυριώτερα βραβεία του φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, ανακοινώθηκε χθες από τους διοργανωτές.

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, που παρακολουθεί τα έργα και της ημέρες ενός λαθρομετανάστη στην Ευρώπη τιμήθηκε με το βραβείο κριτικής του 13ου φεστιβάλ City of Lights-City of Angels (Πόλις του Φωτός -Πόλις των Αγγέλων). Ο Γαβράς είχε την τιμητική του στο φεστιβάλ, το οποίο του οργάνωσε αφιέρωμα καθ’ όλην την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο προβλήθηκε και η πρώτη του ταινία «Διαμέρισμα για δολοφόνους» του 1965.

Το Welcome του Λιορέ, που προβλήθηκε στο κλείσιμο του φεστιβάλ κι απέσπασε το βραβείο κοινού, αφηγείται από την πλευρά του τη συνάντηση ανάμεσα σε έναν Γάλλο και έναν κούρδο λαθρομετανάστη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να περάσει στη Βρετανία.

Το φεστιβάλ έγινε αφορμή να διασταυρώσουν και τα ξίφη τους ο Λιορέ με τον γάλλο υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν. Ο σκηνοθέτης αποτόλμησε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στη σημερινή λαθρομετανάστευση και την κατάσταση των Εβραίων στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στη Γαλλία, και τόνισε πως η ταινία του καταγγέλλει τους «κατασταλτικούς μηχανισμούς» που απεργάζεται η Γαλλία.

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ τίμησε με ειδικό βραβείο την ταινία «Η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σου», ενώ το ειδικό βραβείο του κοινού απέσπασε η κωμωδία «Όπως οι άλλοι», που πραγματεύεται τη διαφορά που ξεσπά σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων από την επιθυμία του ενός να αποκτήσει παιδί.

Το φεστιβάλ COL-COA αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κοινό του Λος Άντζελες να γνωρίσει τον γαλλικό κινηματογράφο και για τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να αποκτήσουν τα δικαιώματα διανομής, ή του «ριμέικ» των γαλλικών ταινιών.

Πηγή (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply