Η Ελληνική Μουσική πάει στο SΧSW φεστιβάλ για πρώτη φορά!

Η Ελληνική Μουσική πάει στο SΧSW φεστιβάλ για πρώτη φορά!

Greek_Music_sxsw_southwest_greeceΑπό την Χριστίνα Φλωρά
Το διεθνές ετήσιο φεστιβάλ SxSW στο Austin του Texas, έρχεται να ξεσηκώσει το μουσικόφιλο κοινό του για 26η χρονιά, και υποδέχεται φέτος για πρώτη φορά τρία κορυφαία ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου. Η ελληνική συμμετοχή στην μεγαλύτερη γιορτή τέχνης παγκοσμίως είναι γεγονός, μια πρωτοβουλία της εταιρείας Criteria Entertainment, με έδρα στο Hollywood.

Στο φεστιβάλ που διαρκεί 10 ημέρες, 8-17 Μαρτίου του 2013, συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες του κόσμου από τους χώρους της μουσικής, του κινηματογράφου και του διαδικτύου. Η διοργάνωση του SxSW έχει ωστόσο ακόμα έναν σκοπό, να προβάλλει το Austin ως μια πόλη όπου ανακαλύπτονται νέες αξιόλογες μουσικές και ταλαντούχα συγκροτήματα.

Χιλιάδες καλλιτέχνες κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή στο φεστιβάλ. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει σε ένα τόσο μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν, όπως η Τουρκία, η Ισπανία και κυρίως η Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο φέτος η εταιρεία Criteria Entertainment καταρρίπτει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Την ιδέα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο φεστιβάλ είχαν δύο νέοι Έλληνες που εργάζονται στην Criteria, οι οποίοι προσέγγισαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας, την Diana Rodriguez, παρουσιάζοντας της την πρόταση τους να προωθήσουν την σύγχρονη Ελληνική μουσική δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα να προβάλλουν την δουλειά τους μπροστά σε χιλιάδες μουσικόφιλους που θα παρευρεθούν στο SxSW.

Η Diana Rodriguez, γνωστή manager της Αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, βρήκε ενδιαφέρον το concept της ελληνικής συμμετοχής εκλαμβάνοντας την ιδέα σαν μία ιδανική ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα τη λαμπερή καλλιτεχνική της φλόγα μέσα σε μια σκοτεινή για τη χώρα περίοδο.

Μετά από έρευνα, η Criteria πρότεινε 10 ελληνικά συγκροτήματα νέων καλλιτεχνών που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα ώστε να συμμετάσχουν σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας, 3 από τα οποία επελέγησαν και έλαβαν την πολυπόθητη πρόσκληση για το SxSW.

Οι Imam Baildi, οι Keep Shelly in Athens και ο Stereo Mike είναι οι τυχεροί που θα έχουν την ευκαιρία να εμφανιστούν στο Austin του Texas τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Η ανταπόκριση τους ήταν άμεση. Είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την μοναδική ευκαιρία που τους προσφέρεται», δήλωσε η Rodriguez.

“Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι θα προβάλλουν τη μουσική τους και θα γίνουν διεθνώς γνωστοί, αλλά κυρίως το ότι θα είναι εκείνοι που θα δείξουν την άλλη όψη της ελληνικής μουσικής, μία φρέσκια και μοντέρνα πλευρά που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.»

Τα κομμάτια τους είναι ένας συνδυασμός της ροκ, εναλλακτικής, ποπ και ηλεκτρονικής μουσικής. Κάποιοι από αυτούς θα τραγουδήσουν στα αγγλικά, άλλοι στα ελληνικά ή θα τα συνδυάσουν, εντάσσοντας στα τραγούδια τους ακόμα και ελληνικούς ρυθμούς όπως το ρεμπέτικο ή άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς ήχους.

«Δεν έχει να κάνει με τη γλώσσα, αλλά με τη μουσική,» προσθέτει η Rodriguez. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα «showcases» παγκοσμίως, τόσο για τις δισκογραφικές εταιρείες, όσο και για τα ΜΜΕ. Το κοινό τους είναι εδώ και τους περιμένει.»

Εν μέσω της διαδικασίας εύρεσης χορηγών, για το ταξίδι των μουσικών από την Ελλάδα στην Αμερική, η Rodriguez τονίζει: «Για να έχει αντίκρισμα το όραμα και το πάθος των παιδιών αυτών, πρέπει να βρεθούν κάποιοι χορηγοί. Αυτά τα ταλαντούχα νέα παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη μας.»

Το Greek Reporter είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας του “Sounds of Greece” στο SxSW.

NO COMMENTS

Leave a Reply