Το “κόκκινο χαλί” έχει ελληνικές ρίζες

Το “κόκκινο χαλί” έχει ελληνικές ρίζες

History_Red_Carpet_Ancient_Greece_Roots_OresteiaΈχετε ποτέ αναρωτηθεί πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το “κόκκινο χαλί” στην ιστορία και γιατί είναι τιμή να περπατήσει κανείς σε αυτό; Για να βρούμε την αρχή της ιστορίας του “κόκκινου χαλιού” πρέπει να πάμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα.

Η πρώτη φορά που συναντάμε περιγραφή ενός κόκκινου χαλιού είναι στην αρχαία τραγωδία “Ορέστεια”, όταν η  Κλυταιμνήστρα δίνει εντολή να στρωθεί κόκκινο χαλί προς τιμήν του συζύγου της Αγαμέμνονα που επιστρέφει νικητής από την Τροία. Θα πρέπει να πούμε βέβαια πως υπάρχει διχογνωμία όσον αφορά την μετάφραση του κειμένου σε αυτό το σημείο και μπορεί το χαλί να ήταν μωβ αντί για κόκκινο.

Στην τραγωδία αυτή του Αισχύλου η Κλυταιμνήστρα ως καλή σύζυγος θέλει ο Αγαμέμνονας να περπατήσει στο κόκκινο χαλί και να μπει στο παλάτι του ως πραγματικός κατακτητής. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως αυτή η κίνηση μπορεί να σήμαινε “ύβρις” από την πλευρά του Αγαμέμνονα και να θυμώσει τους Θεούς. Τελικά η Κλυταιμνήστρα πείθει τον σύζυγο της και διασχίζουν το κόκκινο χαλί προκειμένου να μπουν στο παλάτι. Από τότε θεωρείται πως η τοποθέτηση ενός κόκκινου χαλιού παραπέμπει  σε τιμές βασιλικής υποδοχής.

Στην σύγχρονη εποχή το κόκκινο χαλί ξετυλίγεται για να υποδεχτεί προσωπικότητες που θεωρούνται σημαντικές και αυτός είναι ο πρέπον τρόπος υποδοχής.

Σήμερα ορισμένοι υποστηρίζουν πως το κόκκινο χαλί παραχρησιμοποιείται και έχει χάσει την σημασία που είχε άλλοτε. Αντί να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις στρώνεται σε κάθε πρεμιέρα, απονομή βραβείων, σε θέατρα και κινηματογράφους. Περπατώντας ένας ηθοποιός ή οποιοσδήποτε καλλιτέχνης τραβά την προσοχή των media και έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις και να δώσει πληροφορίες σχετικά με τους σχεδιαστές των ρούχων και των κοσμημάτων που φορά, διαφημίζοντας τα συνήθως  πολύ ακριβά σύνολα.

Το ειρωνικό στην ιστορία του Αγαμέμνονα βέβαια είναι ότι αφού περπάτησε στο κόκκινο χαλί, η γυναίκα του τον δολοφόνησε. Ενώ στη σημερινή εποχή δεν είναι λίγες οι φορές που τα media “δολοφονούν” με τον τρόπο τους πολλούς αστέρες που περπάτησαν σε κόκκινα χαλιά.

Εδώ μπορείτε να δείτε το πιο πρόσφατο event για το οποίο στρώθηκε κόκκινο χαλί και κατέγραψε το Greek Reporter:

NO COMMENTS

Leave a Reply