Συνέντευξη: Ο Σκηνοθέτης Nika Agiashvili μας διηγείται μια “πράσινη ιστορία” (A Green...

Συνέντευξη: Ο Σκηνοθέτης Nika Agiashvili μας διηγείται μια “πράσινη ιστορία” (A Green Story)

Nika_Agiashvili_A_Green_StoryΌταν ο Nika Agiashvili μεγάλωνε ως παιδί στην Δημοκρατία της Γεωργίας, είχε την ελπίδα του να ζήσει μια μέρα το αμερικανικό όνειρο. Στη νεαρή ηλικία των 5 ετών επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε μια ταινία, ωστόσο συνειδητοποίησε στην πορεία πως δεν ήταν ο ρόλος μπροστά στην κάμερα που το προκαλούσε το ενδιαφέρον, αλλά είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για την καρέκλα του σκηνοθέτη.  Το 1991 το όνειρο του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν μετακόμισε στις  Η.Π.Α. , έμαθε αγγλικά και στην συνέχεια, λίγα χρόνια αργότερα, πήγε στο Λος Άντζελες όπου και φοίτησε σε μια σχολή κινηματογράφου.

Το 2009 ο Agiashvili έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, 5 Νύχτες στο Hollywood“. Ενώ έψαχνε το επόμενο project πάνω στο οποίο θα δουλέψει, βρήκε μια ιστορία που όχι μόνο ταίριαζε στις επιδιώξεις του, αλλά άγγιξε και ευαίσθητες χορδές όσον αφορά το αμερικανικό όνειρο.

Το σενάριο του “A Green Story” το έγραψε Agiashvili, ενώ υπογράφει και την σκηνοθεσία. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του ελληνοαμερικανού Van Vlahakis, ιδρυτή της εταιρίας Earth Friendly Products, πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη αποφασιστικότητα, επιμονή και τελικά επιτυχία. Ο Van Vlahakis, η καταγωγή του οποίου είναι από την Κρήτη, έφυγε από την Ελλάδα περίπου 50 χρόνια πριν έχοντας στην τσέπη του μόλις 22 δολάρια. Όταν έφτασε στις Η.Π.Α. ήλπιζε σε ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτόν και την οικογένεια του, έτσι ο Έλληνας  επιχειρηματίαςκαιχημικός κατέληξε να εργάζεται για την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον απορρυπαντικών και τελικά να δημιουργήσει την δική του εταιρία, Earth Friendly Products.

Ο NikaAgiashvili συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς, ανάμεσα στους ο οποίους και οι Ed O’Ross, Shannon Elizabeth, George Finn, Billy Zane, Malcolm McDowell, Annabella Sciorra, Louis Mandylor και Αλέξης Γεωργούλης, προκειμένου να μεταφέρει την ιστορία του Van Vlahakis στην μεγάλη οθόνη. Τελικά ο ταλαντούχος σκηνοθέτης τα κατάφερε και ολοκλήρωσε την ταινία η οποία θα προβάλλεται στις αμερικανικές αίθουσες από τις 24 Μαΐου, με αφορμή λοιπόν την πρεμιέρα ο NikaAgiashvili μίλησε στο GreekReporter για την ταινία, την καριέρα του αλλά και πόσο βοήθησαν η Έλληνες στην δημιουργία της ταινίας.

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαιμε το AGreenStory”;35-300x208

Ο Vanκαι η Kelly [Vlahakis] είναι οικογενειακοί φίλοι εδώ και πολύ καιρό. Ήξερα τον Van και ήξερα και την Earth Friendly Products, όπως και το τι πάνω κάτω έκαναν, αλλά δεν ήξερα τόσες λεπτομέρειες όσες ανακάλυψα στην πορεία. Όσο περισσότερα μάθαινα για τον Van, τόσο περισσότερο τον συμπαθούσα. “Είναι ένας πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος και η ιστορία του είναι μια καταπληκτική ενσάρκωση του Αμερικανικού ονείρου.” Paramyth Films και εγώ ψάχναμε για το επόμενο project που θα δουλεύαμε και η ιστορία του Van ταίριαζε απόλυτε με αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Έτσι μιλήσαμε με τον Vanκαι την Kellyγια το αν θα τους πείραζε να κάνουμε έρευνα γύρω από την ζωή τους και τελικά να κάνουμε μια ταινία σχετικά με τον Vanκαι το πώς έφτιαξε την εταιρία. Στην αρχή η αντίδραση τους ήταν κάπως έτσι, “Δεν ξέρουμε αν θα θέλαμε να τραβήξουμε την προσοχή και τα φώτα στις ζωές μας”, αλλά μετά τους εξηγήσαμε τις ιδέες μας και το πώς θα θέλαμε να διηγηθούμε ποιο ήταν το δικό τους αμερικανικό όνειρο. Υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στην Αμερική … και εγώ ο ίδιος είμαι μετανάστης … και αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία για να την εξερευνήσεις. Κάπως έτσι άρχισαν όλα…

Ποιο ήταν πιο συγκεκριμένα το στοιχείο που σε οδήγησε στην αφήγηση της ιστορίας;

Για μένα είναι η ιστορία ενός νεαρού άντρα που έρχεται στην Αμερική με έναν σκοπό, χωρίς χρήματα στην τσέπη του, χωρίς να μιλά αγγλικά και όμως καταφέρνει να επιτύχει και να ζήσει το αμερικανικό όνειρο. Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη ανθρώπων οι οποίοι ασχέτως του τι κάνουν, θα επιτύχουν … ήταν κάτι που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου.

Δείτε σχετικό βίντεο με συνεντεύξεις των πραγματικών πρωταγωνιστών της ιστορίας, αλλά και του καστ του “A Green Story” :

http://www.youtube.com/watch?v=_4iKcIly4Lg

Πως ήταν η διαδικασία για να γυρίσεις την ταινία;

Πέρασα 6 μήνες τριγυρίζοντας στην Αθήνα, στο Σικάγο, στο εργοστάσιο της Earth Friendly Products στο Λος Άντζελες, και έμαθα κάποια παραπάνω πράγματα για την προσωπική ζωή του Van, όπως επίσης για την εταιρία και το τι αυτή αντιπροσωπεύει. Ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος, ήταν μια αρκετά συναρπαστική περιπέτεια, και έμαθα πράγματα και με βοήθησε στην συγγραφή του σεναρίου.

Πόσο διήρκησαν τα γυρίσματα της ταινίας;

Κάναμεγυρίσματα σε L.A., Σικάγο και Αθήνα. Συνολικά μας πήρε 20 μέρες. Περάσαμε περίπου 2 μήνες με την προετοιμασία της ταινίας και 3 με 4 μήνες στο post-production, και τον ήχο και τη μουσική. Ο Elton Ahi, αυτός ο καταπληκτικός συνθέτης, ήταν που έκανε όλη τη μουσική της ταινίας.

Πως αποφάσισες για το ποιοι θα υποδυθούν τον Van και την Kelly;  

Για τον Van από την αρχή σκεφτόμασταν τον Ed O’Ross. Ο Ed είναι ένας 49-300x199καταπληκτικός character  actor, και είναι στην βιομηχανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι Σαιξπηρικός ηθοποιός και έχει κάνει τα πάντα, θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Πρωταγωνίστησε και στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που έκανα  [‘5 Nights in Hollywood’], και μείναμε φίλοι. Ξέρει να κάνει πολλές προφορές και ήταν ο μόνος που βρήκαμε να ξέρει την πραγματική ελληνική προφορά και το σωστό τρόπο ομιλίας. Έτσι ο Ed O’Ross θα έπαιζε τον μεγαλύτερο Van και ο George Finn τον νεότερο. Για την Kellyήταν πιο δύσκολο να αποφασίσουμε. Ανακαλύψαμε πως η Shannon Elizabeth ενδιαφερόταν για “πράσινα” θέματα και έχει και μια εταιρία την, Animal Avengers. Έτσι όταν τα μάθαμε αυτά, προσεγγίσαμε τον μάνατζερ της. Διάβασε το σενάριο και της άρεσε και σε εμάς άρεσε πραγματικά η ιδέα πως η Shannon θα είναι μαζί μας σε αυτό ως Kelly. Ο Malcom McDowell ήρθε στην παρέα του “A Green Story” όταν όλα πια είχαν μπει σε μι σειρά.

Πως ήταν τα πράγματα σχετικά με την διανομή της ταινίας;

Ήταν πολύ καλά, καθώς είχαμε την Indiecan Pictures. Ήρθαν από την αρχή και μας είπαν πως ενδιαφέρονταν για την διανομή της ταινίας στους κινηματογράφους… από την μεριά μας ξέραμε πως αυτή η ταινία είναι ιδιαίτερη και δεν θέλαμε να βιαστούμε. Το ωραίο με την Indiecan ήταν πως αφιέρωσαν χρόνο προσπαθώντας να συγχρονίσουν έτσι τα πράγματα ώστε να συμπέσει με την Ημέρα της Γης. Ήθελαν να έχουν το δικαίωμα προβολής στον τύπο, πρόκειται για μια μικρή ταινία, δε θα δεις τρέιλερ στην τηλεόραση.  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook και τα διάφορα blogs, όπως επίσης και οι Έλληνες βοήθησαν πολύ με την στήριξη τους.

Με πιο τρόπο υπήρξαν οι Έλληνες υποστηρικτικοί;

Δεν πήγα μόνο στις εγκαταστάσεις της Earth Friendly Products στο Σικάγο και το Λος Άντζελες. Αλλά πήγα επίσης στην Αθήνα και στην Κρήτη, και όπου υπήρχαν ελληνικοί οργανισμοί ή events, όλοι ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικοί. Δεν υπάρχει πόρτα στην Ελλάδα που να μην άνοιξε πρόθυμα για να με βοηθήσει και να με κάνει να αισθανθώ ως μέλος της οικογένειας.

Και τώρα πιο είναι το επόμενο βήμα σου, πάνω σε τι θα δουλέψεις;

Είμαιστοpost-productionγια το επόμενο έργο μου, το “Tbilisi, My City”. Είναι το όνομα της πρωτεύουσας της χώρας μου (Γεωργίας) και πρόκειται για 10-12 σκηνοθέτες, ο καθένας θα κάνει μια ταινία μικρού μήκους σχετικά με την πόλη (Tbilisi, Τιφλίδα). Όλες οι ταινίες έχουν τελειώσει, και τώρα τελειώνουμε και με το post-production, τον ήχο και τη μουσική. Μάλλον μέχρι το τέλος του χρόνου, θα προβληθεί.

Επίσης ανυπομονώ να πάει το “A Green Story” στην Ελλάδα, καθώς όλα ξεκίνησαν από εκεί και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το δούμε να προβάλλεται στην Ελλάδα.

NO COMMENTS

Leave a Reply