Ο Κώστας Γαβράς αποκαλύπτει τα σχέδια του για μια νέα ταινία σε...

Ο Κώστας Γαβράς αποκαλύπτει τα σχέδια του για μια νέα ταινία σε σχέση με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Costa-Gavras-interview-FyssasΜιλώντας αποκλειστικά στο Greek Reporter, ενώ βρίσκετε στο Λος Άντζελες, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αποκάλυψε πως σχεδιάζει να κάνει ταινία με θέμα την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Τα πρόσφατα γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής, όπως και του ίδιου του αρχηγού τους Νίκου Μιχαλολιάκου, οδήγησαν κάποιους στο να κάνουν συγκρίσεις ανάμεσα σε αυτή την πολιτική δολοφονία  και μια παλαιότερη εκείνη, του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ακροδεξιό παρακράτος που δρούσε το 1963.

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση της δολοφονίας του Γ. Λαμπράκη απασχόλησε στο παρελθόν τον Έλληνα σκηνοθέτη, καθώς αποτελεί το θέμα της ταινίας του “Z”, η οποία γυρίστηκε το 1968.  Ο Λαμπράκης, όπως και ο Φύσσας, δέχτηκε επίθεση από δυο ακροδεξιούς εξτρεμιστές οι οποίοι τον χτύπησαν σοβαρά στο κεφάλι μπροστά στα έκπληκτα μάτια ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους υποτίθεται πως ήταν και κάποιοι αστυνομικοί. Πέντε μέρες αργότερα ο αριστερός πολιτικός πέθανε εξαιτίας του τραύματος στον εγκέφαλο.

Ωστόσο ο Κώστας Γαβράς μας είπε πως ο ίδιος δεν συγκρίνει τις δυο δολοφονίες και πως θα πρέπει να τις δούμε ως ξεχωριστά γεγονότα.

“Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε γιατί αυτή η δολοφονία συνέβη τώρα.”, είπε ο βραβευμένος σκηνοθέτης.

Συζητώντας για την δυνατότητα να γίνει μια ταινία σε σχέση με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την δολοφονία του φύσσα μας είπε πως “είναι σημαντικό να γίνονται πολλές ταινίες για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τόσο ντοκιμαντέρ όσο και μυθοπλασίας. Προσπαθώ να βρω την κατάλληλη ιστορία για να το κάνω.”

Μιλώντας για τις πρόσφατες κινηματογραφικές επιτυχίες Ελλήνων δημιουργών, ο Γαβράς τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να τους βοηθήσει.

“Νομίζω ότι υπάρχει ένα είδος αναγέννησης του ελληνικού κινηματογράφου. Πιστεύω πως το πρόβλημα του ελληνικού κινηματογράφου είναι πως δεν υπάρχει βοήθεια από την κυβέρνηση. Νομίζω πως οι νέοι σκηνοθέτες αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις για να κάνουν τις ταινίες τους.”

“Είμαι πολύ χαρούμενος όταν βλέπω πως κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα, αλλά είμαι πολύ πιο δυστυχισμένος εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων, όπως η ανεργία των νέων, νομίζω πως οι Έλληνες βιώνουν ένα δράμα, αν όχι τραγωδία.”

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την συνέντευξη:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fbHpwMFiLgk

Ο Γαβράς ταξίδεψε στο Λος Άντζελες για να παραβρεθεί σε μια ειδική προβολή της ταινίας του “Το τσεκούρι”. Την προβολή ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ο σκηνοθέτης απάντησε σε ερωτήσεις και η οποία οργανώθηκε από το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (Los Angeles Greek Film Festival), την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας Ελισάβετ Φωτιάδου, το French Film και TV Office του Λος Άντζελες.

Παρακάτω δείτε τον Γαβρά να μιλά για την Χρυσή Αυγή κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Eim9KYP7xNU

Ο Έλληνας σκηνοθέτης επηρέασε γενιές κινηματογραφιστών μέσα από την ταινία του “Z”, αλλά και τον οργισμένο του λόγο κατά της διεφθαρμένης δικτατορίας των συνταγματαρχών, όπως και με σειρά ταινιών που ακολούθησαν, υπηρετώντας ένα είδος “πολιτικού” κινηματογράφου και θίγοντας σημαντικά πολιτικά θέματα της εποχής.

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, “Το κεφάλαιο”, είναι ένα θρίλερ που μας πάει πίσω από τις κλειστές κουρτίνες της διεθνούς χρηματοδότησης, στα βρόμικα παιχνίδια του χρήματος.

NO COMMENTS

Leave a Reply