Ταινία για τον Πλάτωνα με πρωταγωνιστή … τον Brad Pitt;

Ταινία για τον Πλάτωνα με πρωταγωνιστή … τον Brad Pitt;

brad_pitt_montage_platon_718_7169.jpeg_north_718x389_white

Ο Γάλλος φιλόσοφος και μεταφραστής της τελευταίας έκδοσης της Πολιτείας του Πλάτωνα, Alain Badiou, θέλει να κάνει μια ταινία για τους Έλληνες φιλοσόφους Πλάτωνα και  Σωκράτη με πρωταγωνιστές τον Brad Pitt, τον Sean Connery και την Meryl Streep στο ρόλο της συζύγου του Πλάτωνα.

Σε πρόσφατο άρθρο του  Jean Perrier για το Γαλλικό Vanity Fair αναφέρεται πως :

“Απίστευτο αλλά αληθινό: Alain Badiou θέλει να εισβάλει Hollywood! Πιο συγκεκριμένα ο κομμουνιστής φιλόσοφος γράφει το σενάριο για ταινία που πρόκειται να γυριστεί από αμερικανικό στούντιο. Τίτλος: Life of Plato (Η ζωή του Πλάτωνα). Το καστ :  ο Brad Pitt ως Πλάτωνας σε διάφορες ηλικίες, η Meryl Streep στο ρόλο της συζύγου του Έλληνα φιλόσοφου, ενώ τον Σωκράτη θα υποδυθεί ο Sean Connery. Ειλικρινά στην αρχή νομίζαμε πως επρόκειτο για κάποιο αστείο, αλλά ο Alain Badiou σοβαρολογεί. Όπως ο ίδιος λέει θέλει “να φέρει τον Πλάτωνα, το έμβλημα της παγκόσμιας σοφίας, στο σύγχρονο ναό της εμπορικότητας της εικόνας και του μηχανισμού προπαγάνδας του Αμερικανικού τρόπου ζωής, την πρωτεύουσα της καπιταλιστικής διαφθοράς το Hollywood!”

Σε μια συνέντευξη το 2009 στο περιοδικό  “The Philosopher’s Magazine” ο Alain Badiou ήταν πολύ σοβαρός όταν είπε στην Nina Power ότι θέλει να κάνει μια ταινία για την ζωή του Πλάτωνα με τον Brad Pitt για πρωταγωνιστή. Την ίδια χρονιά σε άλλη συνέντευξη του Badiou, η οποία δημοσιεύθηκε στο blog Perverse Egalitarianism, στην οποία έλεγε πως “η ιδέα είναι ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας να παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό. Η ταινία βασίζεται στην ιδέα πως ο Σωκράτης είναι μια αναδρομική δημιουργία του Πλάτωνα, έτσι ώστε μέσα στην ταινία ο Σωκράτης θα ήταν κάτι σαν το παλιό νεαρό Πλάτωνα. Κατά τη διάρκεια της ταινίας ο Πλάτωνας γίνεται τελικά ο Σωκράτης, κάτι τέτοιο. Το σενάριο όμως δεν έχει τελειώσει, έτσι υπάρχουν ακόμα πολλές δυνατότητες!”.

 Και ενώ φαίνεται πως ο Alain Badiou βρίσκεται στα πρώτα στάδια της συγγραφής του σεναρίου ασαφές παραμένει το αν το Hollywood επιθυμεί κάποια ανάμειξη, καθώς ο Γάλλος φιλόσοφος έχει στενούς συνδέσμους με τον κομμουνισμό. Πρώην πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας στο  École Normale Supérieure, ο 76χρονος έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα ανάμεσα στα οποία και το “ The Communist Hypothesis” (Η Κομμουνιστική Υπόθεση).

Σε περίπτωση που αρχίσει τελικά η παραγωγή της ταινίας θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Alain Badiou φέρνοντας του Έλληνες Φιλοσόφους στην μεγάλη οθόνη.

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply