Χρυσές Σφαίρες: Οι άνθρωποι και η ιστορία πίσω από τα βραβεία

Χρυσές Σφαίρες: Οι άνθρωποι και η ιστορία πίσω από τα βραβεία

Golden_Globes_History

Χρυσές Σφαίρες… Ένα από τα εντυπωσιακότερα event, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο κοινό και τιμάει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τους καλύτερους σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Πόσο καλά γνωρίζουμε όμως τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ξέρουμε πως τα Όσκαρ απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Γνωρίζουμε όμως ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τις Χρυσές Σφαίρες;

Οι Χρυσές Σφαίρες ξεκίνησαν και εξακολουθούν να διοργανώνονται από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ένωση η οποία ιδρύθηκε το 1943.
Ο αρχικός στόχος ήταν οι δημοσιογράφοι να πετύχουν καλύτερες σχέσεις με τα κινηματογραφικά στούντιο και να μπορούν να προσεγγίζουν τους σταρ ευκολότερα για το θέμα τους…  Έτσι λοιπόν οι “ξένοι” δημοσιογράφοι, με επικεφαλής έναν ανταποκριτή για το βρετανικό Daily Mail, διαμόρφωσαν την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (που αργότερα μετονομάστηκε σε Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου).

Η Silvia Bizio, Ιταλίδα ανταποκρίτρια της La Repubblica και ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, μιλάει για τις Χρυσές Σφαίρες κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης.

Σήμερα η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, είναι μια ομάδα περίπου 90 εργαζόμενων δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν τη βιομηχανία θεάματος των Η.Π.Α για διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων εφημερίδων και περιοδικών σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, Κεντρική και Νότια Αμερική. Τα μέλη της Ένωσης είναι από 55 περίπου χώρες και το αναγνωστικό κοινό τους συγκεντρώνει πάνω από 250 εκατομμύρια!

Μερικές από τις δημοσιεύσεις που κάνουν οι δημοσιογράφοι αυτοί, περιλαμβάνουν την Daily Telegraph της Αγγλίας, την Le Figaro της Γαλλίας, την L’ Espresso της Ιταλίας, την Times της Κίνας, και την κορυφαία διαδικτυακή πύλη UOL της Βραζιλίας καθώς και το παναραβικό περιοδικό Kul Al Osra.

Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η ετήσια διοργάνωση των Χρυσών Σφαιρών από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου,
έχει δωρίσει πάνω από 15 εκατομμύρια, τις τελευταίες δυο δεκαετίες, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που σχετίζονται με την ψυχαγωγία. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει υποτροφίες και άλλα προγράμματα για μελλοντικούς επαγγελματίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Το 2012, οι δωρεές ανήλθαν συνολικά στα 1.200.000 δολάρια, που διανεμήθηκαν σε 40 διαφορετικά, ψυχαγωγικά, μη-κερδοσκοπικά, ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις!

Οι πρώτες Χρυσές Σφαίρες

Πρώτη τελετή απονομής των βραβείων της διοργάνωσης ήταν στις αρχές του 1944, η οποία πραγματοποιήθηκε στο 20th Century Fox. Η Jennifer Jones βραβεύτηκε ως καλύτερη ηθοποιός για την ταινία “The song of Bernadette”, η οποία επίσης κέρδισε στην κατηγορία “Καλύτερη Ταινία”. Ο Paul Lukas κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού για το “Watch on the Rhine”. Αντί για χρυσά τρόπαια, στους νικητές δόθηκαν πάπυροι.
Το 1945, τα μέλη αποφάσισαν να παρουσιάζουν τους νικητές με μια χρυσή σφαίρα τυλιγμένη με μια λωρίδα μαγνητοταινίας (φιλμ) τοποθετημένο σε ένα βάθρο.

Το 1950, τα μέλη είχαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στην διοργάνωση, πράγμα που οδήγησε στην διάσπαση.
Έτσι, δημιουργήθηκαν η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ και η Ένωση Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ.
Το 1955, οι δημοσιογράφοι έλυσαν τις διαφορές τους και ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ. Οι απαιτήσεις ήταν αυστηρές και οι προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούνται για να γίνει κάποιος μέλος, πολύ συγκεκριμένες.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1955, οι Χρυσές Σφαίρες πρόσθεσαν στην λίστα των βραβείων τους και την τηλεόραση.
Οι πρώτες υποψηφιότητες των Καλύτερων Τηλεοπτικών Σόου ήταν: “Dinah Shore”, “Lucy & Desi”, “The American Comedy” και “Davy Crockett (TV miniseries)”. Οι Χρυσές Σφαίρες βραβεύουν τώρα 25 κατηγορίες- 14 στον κινηματογράφο και 11 στην τηλεόραση.

Ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ ήταν ο Γιάννη Μπεγκάκης, ένας Έλληνας από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ήρθε στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του ’50 και έγινε θρύλος του Χόλιγουντ. Είχαμε την χαρά να τον συναντήσουμε πριν πεθάνει. Παρακάτω είναι η τελευταία του συνέντευξη, στην οποία μιλάει για τις Χρυσές Σφαίρες και το παλιό Χόλιγουντ.

Ιδιότητα Μέλους

Σήμερα, για να γίνει κάποιος μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, θα πρέπει να είναι όχι μόνο ένας εργαζόμενος δημοσιογράφος, αλλά και να έχει τουλάχιστον τρία μέλη της οργάνωσης ως χορηγό υποψηφίου ώστε να ληφθεί υπόψη η υποψηφιότητα.

Κάθε χρόνο γίνονται δεκτά μόνο πέντε μέλη! Τα περίπου 100 μέλη (τα μέλη δεν υπερβαίνουν ποτέ αυτόν τον αριθμό) έχουν μία ψήφο. Για να συνεχίσει να είναι ενεργό μέλος, κάθε δημοσιογράφος πρέπει να είναι διαπιστευμένος από την Αμερικανική Ένωση Κινηματογραφικών Τεχνών και να καταθέτει δείγμα της δουλειάς του, προκειμένου να ανανεώσει την ενεργή του κατάσταση.

Οι προϋποθέσεις για τα ενεργά μέλη περιλαμβάνουν ένα κύριο τόπο κατοικίας στη Νότια Καλιφόρνια, καθώς και τουλάχιστον τέσσερα δημοσιευμένα άρθρα ανά έτος. Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου δε θέτει περιορισμούς σχετικά με το πού θα πρέπει να δημοσιεύονται τα άρθρα.

Καθώς το διεθνές box office, συνεχίζει να επεκτείνεται δραματικά, και τα στούντιο συνειδητοποίησαν τη σημασία των ξένων δημοσιογράφων, το κύρος των Χρυσών Σφαιρών συνεχίζει να ανεβαίνει.
Οι Χρυσές Σφαίρες είναι ένα από τα τρία τηλεοπτικά σόου βραβείων με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα.

NO COMMENTS

Leave a Reply