Η Ατζελίνα Τζολί προκαλεί αναστάτωση στη Κίνα κατά τη περιοδεία προώθησης της...

Η Ατζελίνα Τζολί προκαλεί αναστάτωση στη Κίνα κατά τη περιοδεία προώθησης της νέας της ταινίας «Maleficent»


Η πιο διάσημη κακιά της Disney ίσως απέκτησε ένα νέο εχθρό. Η Ατζελίνα Τζολί, η οποία βρέθηκε στη Κίνα στα πλαίσια της περιοδείας για τη προώθηση της νέας της ταινίας “Maleficent”, εξαπέλυσε αμφιλεγόμενα σχόλια προκαλώντας αναστάτωση στα διεθνή μέσα, αφού αναφέρθηκε στη Κίνα και τη Ταιβάν σα να πρόκειται για δυο διαφορετικά κράτη, όταν της ζητήθηκε να ονοματίσει τον αγαπημένο της Κινέζο σκηνοθέτη.

Τα κινέζικα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά, με καυστικά σχόλια για το πρόσωπο της ηθοποιού, αποκαλώντας την “προδότρα” και “επικίνδυνη υποστηρίκτρια της ανεξαρτητοποίησης της Ταιβάν”. Κάποιοι μάλιστα δε δίστασαν να απειλήσουν ακόμα και με μποϊκοτάζ διότι –κατα λέξη- “δεν σεβάστηκε τη Κινεζική κυριαρχία”. Εν τω μεταξύ, οι χρήστες του διαδικτύου στη Ταιβάν φαίνεται να εγκωμιάζουν την ηθοποιό, με κάποιον να την αποκαλεί “γενναία και πανέξυπνη γυναίκα”.

Η δήλωση της Τζολί για το σκηνοθέτη της «Ζωής του Πί», Άνγκ Λί, δεν φαίνεται τόσο σημαντικό στ’ αυτιά ενός εξωτερικού ακροατή, αλλά η σχέση Κίνας-Ταΐβάν αποτελεί φλέγον ζήτημα. Μολονότι η Ταϊβάν αυτοαποκαλείται «Κινέζικη Δημοκρατία», η περιοχή κυβερνάται ξεχωριστά από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949. Υπάρχει δε ακόμα μια αποσχιστική τάση στη Ταϊβάν, στην οποία αντιτίθεται κατηγορηματικά η κυβέρνηση. Κι ενώ οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί από το 2008, ο πορθμός της Ταϊβάν συνεχίζει να θεωρείται σημείο επικείμενων συρράξεων.

Για καλή της τύχη, η Τζολί συνοδεύεται στη περιοδεία αυτή από κάποιον που κατανοεί τη κατάστασή της: τον άντρα της, Brad Pitt. Ο ηθοποιός απαγορεύτηκε από τη Κίνα, έπειτα από τη ταινία «Εφτά Χρόνια στο Θιβέτ» το 1997, η οποία παρουσίαζε τον κινεζικό στρατό στο Θιβέτ σκληρό και άδικο. Μοιάζει με ειρωνεία της τύχης, μα η τουρνέ της «Κυρίας όλων των Κακών» αποτελεί το πρώτο ταξίδι του Brad Pitt στη Κίνα μετά από εκείνη τη διαμάχη.

Μένει πλέον να δούμε αν τα λόγια της Τζολί θα επηρεάσουν τι εισπράξεις της ταινίας, στις οποίες η Κίνα παίζει σημαίνοντα ρόλο. Μέχρι τώρα πάντως, η ταινία πάει εξαιρετικά καλά. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη πιο επιτυχημένη ταινία στη Taipei, έπειτα από τη ταινία «Στα όρια του αύριο».

Πρόκειται εν πάσει περιπτώσει για μια λεπτή υπόθεση καθώς οι σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν είναι τεταμενες, και η Ατζελινα Τζολί (με το ρόλο που έχει ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών) το γνωρίζει αρκετά καλά.

NO COMMENTS

Leave a Reply