Τετ α τετ Άιρονς-Στουρνάρα, Σάρα-Τσέσικα Πάρκερ προς Όλγα Κεφαλογιάννη

Τετ α τετ Άιρονς-Στουρνάρα, Σάρα-Τσέσικα Πάρκερ προς Όλγα Κεφαλογιάννη

"Οι σταρ θέλουν κίνητρα για να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα"

Olga-Jeremy

Φορολογικά κίνητρα, όπως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, αλλά και άρση της γραφειοκρατίας που θα συνεπάγεται έγκριση κινηματογραφικών γυρισμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι τα κύρια αιτήματα των μεγάλων στούντιο και εταιρειών παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα για να γυρίσουν τα φιλμ τους.

Μέχρι και σήμερα, προκειμένου ένας παραγωγός να γυρίσει σκηνές της ταινίας του σε αρχαιολογικούς χώρους, όφειλε να υποβάλει το σενάριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να περιμένει τα μέλη να το διαβάσουν, μετά να ορίσουν ημερομηνία της συνεδρίασης και κατόπιν να δώσουν το «πράσινο φως». Επιπλέον, το κόστος χρήσης των μνημείων είναι αρκετά… τσιμπημένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για μία επαγγελματική φωτογράφιση στην Ακρόπολη η «ταρίφα» ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», δεν είναι λίγοι οι κινηματογραφιστές πρώτης γραμμής, αλλά και διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν μέρος σε ταινίες των οποίων τα γυρίσματα θα γίνουν στη χώρα μας. Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο Κώστας Γαβράς, ο Τζέρεμι Άιρονς, ο Ίθαν Χοκ και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η παρέμβαση του γνωστού για τα φιλικά του αισθήματα προς την Ελλάδα, Τζέρεμι Άιρονς. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός κατά την επίσκεψη του τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα μας, σε γεύμα του με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα από τις ελληνικές Αρχές σε κινηματογραφιστές, προκειμένου να επιλέγουν για τα γυρίσματα των ταινιών τους την Ελλάδα. Τότε, η υπουργός Τουρισμού φέρεται να είπε: «Το θέμα δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας, είναι του υπουργού Οικονομικών», και έδειξε τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έτυχε να γευματίζει σε ένα από τα παρακείμενα τραπέζια.

Ο ιρλανδικής καταγωγής ηθοποιός δεν έχασε την ευκαιρία και ζήτησε από την Όλγα Κεφαλογιάννη να τον συστήσει με τον τότε υπουργό Οικονομικών. Πράγματι, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το θέμα, με τον κ. Στουρνάρα να δείχνει να συμφωνεί με τα επιχειρήματα του Βρετανού ηθοποιού και να υπόσχεται εξέταση του θέματος.

Τα ίδια αιτήματα φέρεται να είχε διατυπώσει και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Πριν τα μεσάνυχτα» στην οποία πρωταγωνίστησε ο διάσημος Ίθαν Χοκ, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Η ταινία γυρίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη μεσσηνιακή Μάνη και σημείωσε εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης, όταν ρωτήθηκε για τα γυρίσματα στην Ελλάδα την χαρακτήρισε ως τον «αληθινό κήπο της Εδέμ».

Μία άλλη μεγάλη σταρ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, είχε επιλέξει για προορισμό των διακοπών της τη χώρα μας και είχε μείνει καταγοητευμένη. Η ίδια φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα, να συνομίλησε επί μιάμιση ώρα με την υπουργό Τουρισμού τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη και μεταξύ άλλων να εκφράζει την ευχή: «Μακάρι να υπάρξει και τρίτη κινηματογραφική συνέχεια στο “Sex & the City 3” και να κάνουμε τα γυρίσματα στην Ελλάδα».

Για το θέμα, η υπουργός Τουρισμού ξεκίνησε επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, αρχής γενομένης από τον υπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού Κωνσταντίνο Τασούλα και συμφώνησαν να «τρέξουν» σειρά κοινών ενεργειών που θα στοχεύσουν στην ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επαφές συνεχίστηκαν με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πέτρο Μάρκαρη και Γρηγόρη Καραντινάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλη Κατσούφη, καθώς και τον πρόεδρο της Ένωσης Παραγωγών Ανδρέα Τσιλιφώνη.

NO COMMENTS

Leave a Reply